9. International festival of children theatre „Dandelion“

9.-13.05.2007

SISAK, Chorvatsko

in Tvořivá dramatika 2007

 

     Chorvatský Sisak je malé městečko poblíž Záhřebu, kde se začátkem května konal devátý ročník mezinárodního festivalu dětských divadel. Jak jsme na místě zjistili, nejde již od prvních ročníků o žádnou “Mega” akci s desítkami zahraničních hostů, ale o velmi příjemné setkání tří až čtyř zahraničních souborů s místními chorvatskými divadelními skupinami. Letos byl pozván  Kinder Jugendtheater “BURATTINO” z Německa (Stollberg),  Divadelní studio “PEREMENA” z Ruska (Solikamsk), divadelní soubor “KUK!” z České Republiky (Praha) a chorvatské soubory “Kazalište 21” (Sisak), “ZORIN DOM” (Karlovac) a “ZKM” (Záhřeb).

    Úmornou desetihodinovou cestu nám zpestřili jen chorvatští celníci, kterým jsme velmi dlouho vysvětlovali, že čtvery štafle a transparenty s nápisy např: “Každý má jen tolik ceny, kolik práce udělá”, jsou opravdu divadelní rekvizity. Podařilo se a ve středu dopoledne jsme dorazili na místo. Čekalo nás milé přivítání, úžasné pohoštění a seznámení s “náhradními” rodinami, ve kterých byly děti ze zahraničních souborů po dobu festivalu ubytovány. Po jednom.  Ačkoli mám v souboru dívky už starší (kolem 14 let), okamžitě propadly panice, že budou několik večerů trávit samy v neznámém prostředí, s cizími lidmi a ještě ke všemu hovořícími pro ně nesrozumitelným jazykem. Jejich obavy však byly naprosto neopodstatněné. S “náhradními” maminkami a “nevlastními” bratry a sestrami se nakonec tak sžily, že s námi absolvovali společné výlety, pomáhali s přípravami představení a při odjezdu ukápla i nejedna slza. 

     Ve středu odpoledne proběhl zahajovací ceremoniál. Městem  projížděl “festivalový vláček”, z jehož ampliónů se ozývala píseň lákající potenciální diváky k návštěvě Kazaliště 21,  centra festivalového dění a poté se právě zde všechny soubory prezentovaly krátkým programem. Největší ohlas mělo vystoupení ruského souboru, který předvedl asi dvacetiminutovou smšť ruských písní a tanců v pestrých krojích a kostýmech. Večerním baletním představením “Trnoružica” (Šípková Růženka) nás pak přivítalo místní baletní studio “Učilišta Kazališta 21”, kde se uplatnili zřejmě opravdu všichni žáci baletní školy – na jevišti jsme jich napočítaly něco kolem osmdesáti! Škoda jen, že se děti malinko ztrácely v dokonalých kostýmech a bombastické scéně.

     Myšlence vzájemného poznání byla přizpůsobena i celá koncepce festivalu. Většinu dne trávily děti na společných workshopech zaměřených na pohyb, žonglování a klauniádu, navštívily společně plavecký bazén, Městské muzeum v Sisaku i místní hrad, kde pro ně byl vždy připraven bohatý program - od hledání pokladu na hradě až po výuku tradičních chorvatských tanců. Pro vedoucí uspořádali pořadatelé výlet do nedaleké přírodní rezervace “Lonjsko polje”, kde jsme vychutnali nejen tradiční architekturu a hospodářtsví, ale i výbornou domácí kuchyni

     Pozdní odpoledne patřila festivalovým vystoupením. Ve čtvrtek bylo k vidění ruské představení “Vanja Datskij” a chorvatské divadelní studio”ZORIN DOM” s představením “Konkurz na roli Julie Capuletové”. “Vanja Datskij”,  syn ruského námořníka, kterého láká velký svět a cestování, nakonec poznává, že jeho místo je ve vlasti svého otce, v Rusku. Vtipně zpracovaný příběh podle knihy Borise Shergina byl ukázkou perfektně připravených dětí po stránce herecké, pohybové i hlasové. Hrané, taneční i pěvecké části se střídaly v rychlém sledu bez jediného zaváhání, kostýmy i scéna z přírodních materiálů ve folklórním stylu, herecké nasazení, které vás nenechá “odpadnout”. Až se člověku nechce věřit, že jsou to jen děti! Také chorvatské představení se vyznačovalo velkým hereckým nasazením. Šlo o autorské představení s použitím textů W. Shakespeara. Zvolený rámec inscenace umožňoval dětem  zahrát si různé lidské typy v určité situaci, konkurzu na hlavní roli Shakespearova dramatu Romeo a Julie. Jen škoda, že se někdy uchylovaly až k prvoplánovému předvádění se a snaze “pobavit” diváky za každou cenu, viz. “cikán” snažící se udat své dvě dcery u divadla.

      V pátečním odpoledním programu vystoupilo německé “BURATTINO” s pohádkou bratří Grimmů “Rybář a jeho žena” a český soubor “KUK!” s incenací “Válka s mloky” vzniklé na motivy románu Karla Čapka a dramatizace Pavla Kohouta. Všem dobře známou grimmovskou pohádku o chamtivé a panovačné rybářově ženě zahrál německý soubor v líbivě malované nefunkční dekoraci s mnoha rekvizitami a kýčovitými kostýmy. Co se týče herecké a mluvní vybavenosti dětí šlo ovšem opět o velmi slušný výkon. Inscenace “Válka s mloky” našeho souboru byla k vidění na národní přehlídce  “Dětská scéna 2005” v Trutnově. Od té doby došla drobných změn v obsazení i v textu a pro vystoupení na mezinárodním festivalu v Sisaku byly některé části přeloženy do angličtiny. Z reakcí na naše představení  vyplynulo, že diváci ocenili zejména silný příběh, vybavenost dětí a nápaditost v řešení scény.

       Na závěr festivalu se v sobotu představilo záhřebské “ZKM” s přepisem románu Zlatka Krilica  s názvem “Zakázané dveře”. Příběh o dětech nucených pobývat několik měsíců v nemocnici “za zavřenými dveřmi” pod dozorem nesmlouvavých zdravotních sester, ve světě přísného a často nesmyslného řádu, proti kterému se bouří, je paralelou k dětskému prožívání dospívání a revoltě vůči světu dospělých. Pro mě osobně šlo o nejinspirativnější představení celého festivalu. Herecké výkony, funkční a nápaditá scénografie i hudba podporovaly celkové vyznění příběhu, který je pro děti tohoto věku velmi blízký.

       Sobotním výletem do hlavního města Záhřebu a prohlídkou historického centra města měla naše účast na festivalu končit. Čekalo nás ale milé překvapení. V neděli ráno jsme místo do našeho autobusu nastoupily do úplně jiného, který nás zavezl na slunnou pláž poblíž Rijeky. Moře bylo sice ještě chladné, ale nechaly jsme se strhnout nadšením ruských dětí pocházejících zpoza Uralu a okusily mořské vlny. Vzhledem k tomu, že dvě dívky z našeho souboru byly poprvé v životě u moře, to byl opravdu úžasný závěr našeho výletu do Chorvatska.

     Musím říci, že Chorvaté jsou skvělí a velmi pozorní hostitelé a že se jim podařilo vytvořit příjemnou atmosféru pro neformální setkání dětí i pedagogů z různých zemí.

Ivana Sobková

Kontakt

Divadlo KUK! Ivana Sobková
K.U.K.z.s.
ZUŠ Štítného 5 Praha 3
+420 775 290 874 kukatastrof@gmail.com